Tegn på lekkasje i rør og hvordan du løser problemet

Vi dekker hele Norge

Ring oss og få et uforpliktende tilbud på tlf: 489 19 380 (døgnåpent)

Tegn på lekkasje i rør du bør være oppmerksom på

Lekkende rør kan være lumske. De starter ofte som en liten drypp eller umerkelig fuktighet. Men om de ikke behandles raskt kan konsekvensene bli dyre og tidskrevende. Her er noen vanlige tegn på at du kan ha en lekkasje i rørssystemet:

1. Uforklarlig høy vannregning

Har du fått en høyere vannregning uten å ha endret ditt vannforbruk? Dette er et klassisk symptom på en lekkasje i rør. Når vannet kontinuerlig siver ut fra et skjult rør, øker kostnadene dine dramatisk.

2. Misfargede flekker på vegger eller tak

Misfargede flekker på veggene eller taket er ofte tegn på at det er fuktighet i veggene. Dette kan indikere at det er skjulte lekkasjer i rør som ligger bak veggene eller i taket ditt. Hold et spesielt øye med brunaktige eller gulaktige flekker.

3. Mugg og mugglukt

Mugg elsker fuktige forhold. Hvis du oppdager svart, grønn eller hvit mugg, kan det tyde på at det er en lekkasje i rør i nærheten. I tillegg vil du kanskje merke en konstant mugglukt som ikke forsvinner selv med regelmessig rengjøring.

Hvordan finne ut hvor lekkasjen er

Når du har oppdaget tegn på lekkasje, er neste steg å lokalisere selve problemet. Her er noen måter å finne lekasjen på.

1. Se etter fuktighet rundt rørkoblingene

Sjekk synlige rørkoblinger under vasker, i kjelleren eller på loftet. Disse områdene er spesielt utsatt for lekkasjer.

2. Bruk fem-benet lekkasjesøker

En lekkasjesøker kan være en uvurderlig hjelper. Dette er et verktøy som identifiserer områder med fuktighet som en vanlig fuktmåler kan gå glipp av. Den kan ofte leies fra dine lokale jernvarebutikker.

3. Trygghetstest av vanntrykkssystemet

Ved å måle vanntrykket i systemet ditt vil du kunne oppdage eventuelle uregelmessigheter. En plutselig dråpe i vanntrykket kan antyde en lekkasje et sted i rørnettverket.

Slik fikser du lekkasje i rør

Når du har funnet lekkasjen, er det på tide å fikse problemet. Avhengig av alvorlighetsgraden og plasseringen kan du velge en gjør-det-selv-løsning eller kontakte en profesjonell.

1. Mindre reparasjoner med tetningsmiddel

For små sprekk eller hull kan et tetningsmiddel være en hurtig, midlertidig løsning. Påfør tetningsmiddelet direkte på lekkasjen og la det tørke.

2. Bytte av rustne eller utslitte rørseksjoner

For større lekkasjer, kan det være nødvendig å bytte ut deler av rørsystemet. Dette krever kanskje ferdigheter utover en amatørs, og det kan være lurt å kontakte en rørlegger.

3. Fullstendig rørsystemoverhaling

Hvis huset ditt er gammelt og rørene stadig har problemer, kan det være tid for en fullstendig overhaling. Moderne materialer som PEX-rør kan være mer holdbare enn eldgamle metaller.[BILDE]

Forebygging av framtidige lekkasjer

Forebygging er alltid bedre enn reparasjon. Regelmessig vedlikehold og inspeksjon av rør kan spare deg for mange hodepiner og penger.

1. Regelmessig inspeksjon

Gjør en vane av å inspisere rørene dine, spesielt rundt årlige sesongskift. Se etter tegn på rust, korrosjon eller fuktighet.

2. Vanntrykksregulering

Pass på at vanntrykket i hjemmet ditt ikke er for høyt. Høyt trykk kan forsere små sprekker i rør over tid.

3. Årlig vedlikehold med profesjonell assistanse

Hyr en rørlegger til en årlig kontroll. De kan identifisere og løse problemer før de utvikler seg til store lekkasjer.Lekkasjer i rør er et uunngåelig problem i ethvert hjem. Men ved å være oppmerksom på tegnene, finne problemet raskt og ta nødvendige grep, kan du minimere skader og kostnader.

Innlegget er betalt – Sånn klarer vi å levere gratis kvalitetsinnhold. Takk for din forståelse! 

Del innlegg

Andre populære innlegg