Knep for å sikre hjemmet ditt med ujordet elektrisk system

Vi dekker hele Norge

Ring oss og få et uforpliktende tilbud på tlf: 489 19 380 (døgnåpent)

Ujordet: Et usynlig problem med store konsekvenser

Elektrisk sikkerhet har alltid vært en presserende bekymring i hjem og bygninger, spesielt i eldre konstruksjoner. En av de mest oversette truslene er et system med ujordet elektrikk. Ujordede kontakter og ledninger kan fremstå som harmløse, men de bærer med seg betydelige risikoer.

Hva betyr det å være ujordet?

Elektriske systemer er designet for å være ujordet når de ikke har en trygg bane hvor overspenning kan reise i tilfelle en kortslutning, dermed kan strømmen ende opp der den ikke hører hjemme – for eksempel i apparatenes metallkabinetter. Dette øker risikoen for elektriske støt betraktelig.

Risikoen ved å leve med ujordet elektrikk

Et ujordet elektrisk system er ikke bare en sikkerhetsrisiko for de som bor i huset, men også for elektronikk og elektriske apparater. Når det oppstår en strømlekkasje, har strømmen ingen direkte vei til jorden, og dermed kan enhver enhet som er tilkoblet bli skadet.
Knep for å sikre hjemmet ditt med ujordet elektrisk system

Viktigheten av å oppgradere fra ujordet til jordet

Modernisering av eldre elektriske systemer inkluderer overgangen fra ujordede til jordede systemer. Dette er ikke bare et spørsmål om å bytte ut gamle stikkontakter, men en omfattende evaluering av hele hjemmets elektriske infrastruktur.

Hvordan oppdage et ujordet system

Kjenne igjen et ujordet system kan være utfordrende uten fagkunnskap. Typisk vil eldre boliger (bygget før midten av 1960-tallet) mest sannsynlig ha ujordede systemer. En enkel visuell kontroll av stikkontaktene kan gi en pekepinn – to hull indikerer vanligvis en ujordet kontakt, mens tre hull sannsynligvis betyr at det er jordet.

Sikkerhetsforanstaltninger hvis du bor i et hus med ujordet elektrisk system

Selv om du planlegger en oppgradering, er det viktig å ta sikkerhetsforanstaltninger i mellomtiden.

Tips for å håndtere ujordede systemer

1. Unngå bruk av apparater med høy strøm i ujordede kontakter.2. Bruk GFCI (jordfeilbryter) for å gi en ekstra sikkerhetslag ved tilkobling til ujordede systemer.3. Kontroller regelmessig for tegn på elektrisk brann eller unormale vibber fra elektriske enheter.

Konklusjon

Å leve med et ujordet elektrisk system kan være risikabelt, men med riktig kunnskap og forholdsregler kan du beskytte deg og hjemmet ditt. En oppgradering til et jordet system er ideell for å sikre total sikkerhet.

Innlegget er betalt – Sånn klarer vi å levere gratis kvalitetsinnhold. Takk for din forståelse! 

Del innlegg

Andre populære innlegg