Frosne rør? Les dette før du gjør noe som helst!

Vi dekker hele Norge

Ring oss og få et uforpliktende tilbud på tlf: 489 19 380 (døgnåpent)

Frosne rør kan være et skremmende problem for mange huseiere, spesielt i kalde vintermåneder. Vannet som fryser inne i rørene utvider seg og kan føre til alvorlige skader som krever dyre reparasjoner. Det er derfor essensielt å forstå hvordan man identifiserer, forebygger, håndterer frosne rør, og når det er nødvendig å kalle inn en profesjonell rørlegger. Denne guiden vil gi deg en omfattende forståelse av problemet og praktiske løsninger.

Forstå Farer Ved Frosne Rør

Når vannet i rørene fryser, øker det i volum. Dette kan føre til at rørene utvider seg og potensielt sprekker. Dette er ikke bare en vannlekkasje – det kan resultere i omfattende vannskader på hjemmet ditt, skade møbler, elektronikk, og kan også føre til muggvekst som er en helserisiko.

Identifisering av Frosne Rør

Det første tegnet på at et rør kan være frossent er når det ikke kommer vann fra kranen, eller det er en svært svak stråle. Du kan også merke kondens eller en lett frost på utsatte rør. I noen tilfeller kan du høre lyden av rennende vann, selv når alle kraner er stengt – dette kan være et tegn på en lekkasje forårsaket av et bristet rør.

Noen rør er mer utsatt for frysing, for eksempel rør:

 • I yttervegger.
 • I uisolerte loft, kjellere, eller garasjer.
 • Rør som går mot utvendige kraner.

Forebygging av Frosne Rør

Det beste tiltaket mot frosne rør er forebygging. Her er noen tips:

 • Isoler rør i kjølige områder med rørskum, spesielt de i yttervegger og utilstrekkelig oppvarmede områder.
 • Hold termostaten på en jevn temperatur dag og natt.
 • La vannet dryppe fra kraner når temperaturen faller betydelig.
 • Åpne skapkabinett for å la varm luft sirkulere rundt rørene under kjøkken og baderomsvasker.
 • Forbered huset for vinteren ved å tømme vannet fra svømmebassenger og vannsprinkleranlegg etter produsentens instruksjoner.

Hvordan Fikse Frosne Rør

Hvis et rør allerede har frosset, men ikke har sprukket ennå, er det flere skritt du kan ta for å forsøke å tine det ut før det fører til skade:

 1. Slå av Vannforsyningen: Først og fremst, skru av hovedvannskranen for å minske vannskade hvis røret skulle briste under opptiningsprosessen.
 2. Åpne Kranen: La kranene som er koblet til det frosne rørpartiet være åpne for å la smeltende vann strømme ut.
 3. Varme Kilde: Bruk en hårføner, varmepakker, eller en bærbar varmeovn til å sakte varme opp røret. Start nær kranen og jobb deg mot kaldere deler av røret.
 4. Ikke bruk Åpen Flamme: Aldri bruk en åpen flamme, som en lighter eller en propanbrenner, for å tine røret, da dette kan øke risikoen for brann eller skade rørene.
 5. Kontroller Andre Rør: Selv om du har funnet ett frossent rør, kan det være andre. Kontroller alle kraner i hjemmet ditt for å sikre at vannet flyter som det skal.

Når du bør ta Kontakt med en Rørlegger

Det er noen situasjoner hvor det er best å ringe en profesjonell rørlegger:

 • Du klarer Ikke å Lokalisere det Frosne Røret: Hvis du ikke finner hvor blokkeringen er, eller du ikke har tilgang til røret, trenger du hjelp fra en rørlegger.
 • Røret Har Sprukket: Når et rør har sprukket, er det tid for profesjonell hjelp umiddelbart for å reparere røret og unngå ytterligere vannskader.
 • Ingen Forbedring: Hvis du har forsøkt å tine røret på egenhånd, men det ikke er forbedring innen en rimelig tid, så kan det være lurt å ringe en rørlegger for å unngå å forverre situasjonen.

Langsiktige Løsninger etter en Frossen Rørsituasjon

Når situasjonen er under kontroll og du har tatt de umiddelbare steg for å løse problemet med frosne rør, er det viktig å tenke på langsiktige løsninger som kan forebygge lignende problemer i fremtiden.

 • Re-evaluere Isolasjon: Hvis frosne rør er et jevnlig problem, kan det hende du må se på isolasjonen i ditt hjem. Å øke isolasjonen kan bidra til å holde rørene varme nok til å forhindre frysing.
 • Installere Elektriske Varmekabler: Disse kablene kan installeres langs rør og gir jevn varme for å stoppe dem fra å fryse. De er spesielt nyttige på rør som er utsatt for ekstrem kulde.
 • Flytte Rør: I ekstreme tilfeller kan det være nødvendig å flytte rør bort fra kalde ytre vegger og til mer sentrale deler av huset hvor de er mindre utsatt for frysing.
 • Tilkoblingspunkter for vannavløp: Sørg for å ha tilgjengelige og funksjonsdyktige hovedvannskraner i hjemmet, slik at du raskt kan slå av vannet i nødstilfeller.

Oppsummering

Frosne rør kan forårsake alvorlige problemer for huseiere, men med riktig kunnskap og forebyggende tiltak, kan du unngå de mest alvorlige skadene. Husk å identifisere de mest utsatte rørene, treffe tiltak for å beskytte dem før temperaturen faller, og handle raskt hvis du mistenker at et rør har frosset. Hvis du er usikker, er det alltid tryggest å kontakte en profesjonell rørlegger. Ved å følge disse rådene, kan du bidra til å sikre at ditt vannforsyningssystem forblir funksjonelt selv gjennom de hardeste vintermånedene.

Innlegget er betalt – Sånn klarer vi å levere gratis kvalitetsinnhold. Takk for din forståelse! 

Del innlegg

Andre populære innlegg